Total Revenue Per Available Room (TRevPAR) is een hotel-KPI die RevPAR een stap verder brengt door rekening te houden met alle inkomsten die worden gegenereerd over alle afdelingen (zoals eten, drinken, spa's, enz.). Op die manier verschilt TRevPAR van RevPAR doordat het meer omvat dan alleen de inkomsten uit verkochte kamers.
TRevPAR wordt vaak gebruikt als benchmark voor all-inclusive hotels en resorts. Het is een inclusievere maatstaf dan RevPAR omdat hij effectief kan meten hoe een hotel zijn ruimte gebruikt om inkomsten te genereren. Ook kunnen managers zien hoe een hotel inkomsten genereert, ongeacht of er kamers worden verkocht.
Een andere variant van RevPAR is Revenue per Occupied Room (of RevPOR). Deze KPI verschilt echter van RevPAR doordat alleen de bezette kamers in aanmerking worden genomen en geeft dus een beter inzicht in hoeveel winst een hotel maakt met de feitelijke gasten die in een pand verblijven.
De formule om RevPOR te berekenen is als volgt: Totale inkomsten* / Totaal bezette kamers
*Totale inkomsten = accommodatie + bar + roomservice + ontbijt + spa + bar + minibar + [extra inkomsten]
Met RevPOR kunnen hotels bovendien de opbrengsten van andere afdelingen (naast kamers) bijhouden, zoals eten, drinken, spabehandelingen en andere add-ons en upsells. In een notendop biedt RevPOR hotelexploitanten inzicht in hoe succesvol ze zijn zodra een gast daadwerkelijk incheckt in het pand, wat cruciaal is voor het evalueren van de algehele prestaties van een pand.
Revenue Per Available Room (of RevPAR) helpt hotels de efficiëntie van hun activiteiten te meten door bij te houden hoe goed zij de beschikbare kamers vullen tegen hun gemiddelde dagelijkse tarief (ADR) en door het hoog- en laagseizoen goed te plannen. Aangezien RevPAR de inkomsten gedurende een bepaalde periode meet, kan de maatstaf worden gebruikt om een bepaalde periode te vergelijken met voorgaande periodes en de prestaties van een pand op lange termijn te meten.
Het RevPAR kan op twee manieren worden berekend: ofwel "door de gemiddelde dagelijkse kamerprijs (ADR) van een hotel te vermenigvuldigen met de bezettingsgraad, [of] door de totale kamerinkomsten van een hotel te delen door het totale aantal beschikbare kamers in de gemeten periode".
Natuurlijk schommelt dat cijfer afhankelijk van het seizoen, het economische klimaat en de consumententrends, waardoor het moeilijk te volgen kan zijn. RevPAR blijft echter cruciaal om inzicht te krijgen in het succes en de winstgevendheid van een hotel in een bepaald jaargetijde. Het is ongelooflijk nuttig voor de planning en voorbereiding van zowel hoog- als laagseizoen.
Net als het RevPAR controleert het Net Revenue per Available Room (of NRevPAR) de boekingsinkomsten, maar op een meer gedetailleerd niveau door rekening te houden met de netto-inkomsten. Met andere woorden, het houdt rekening met transactiekosten, distributiekosten, commissies van reisbureaus, enz. NRevPAR is dan ook een meer transparante KPI omdat het de kosten van boekingen in rekening brengt.
NRevPAR is een essentiële KPI voor hoteleigenaren en revenuemanagers en biedt hen het inzicht dat ze nodig hebben voor strategische prognoses en planning. Het kan echter een uitdaging zijn om alle verschillende commissies die aan derden worden betaald en de transactie- en distributiekosten te berekenen.
Net als ADR is de Average Room Rate (of ARR) een hotel-KPI die het gemiddelde neemt van het tarief dat het hotel per beschikbare kamer in rekening brengt. Het belangrijkste verschil tussen ADR en ARR is dat de ADR het gemiddelde tarief op dagbasis meet, terwijl de ARR kan worden gebruikt om het gemiddelde kamertarief over langere perioden (zoals wekelijkse of maandelijkse perioden) te meten.
De Average Rate Index (ARI) is een KPI voor hotels die de gemiddelde dagprijs (ADR) vergelijkt met de concurrerende set voor een bepaalde periode. De concurrentiegroep van een hotel bestaat uit andere merken en concurrerende hotels die zich op soortgelijke markten en/of marktsegmenten richten. De set concurrenten (comp set) wordt verkregen door berekening van de gemiddelde dagprijs (ADR) voor een groep concurrenten en indien de ADR van een onroerend goed gelijk is aan de totale ADR van de concurrentie, wordt historisch aangenomen dat het onroerend goed zijn "eerlijk marktaandeel" bereikt.
Market Penetration Index (MPI) is een KPI die hotels gebruiken als prestatiemaatstaf om hun bezettingsgraad te vergelijken met die van hun concurrenten. Concreet wordt de gemiddelde bezettingsgraad van een hotel vergeleken met de gemiddelde bezettingsgraad van soortgelijke hotels in soortgelijke markten.
Met de MPI kunnen hotelmanagers de prestaties van een pand analyseren op basis van industriële normen en concurrenten en beoordelen of hun bezettingsgraad boven, onder of dichtbij het gemiddelde van de markt ligt.
Bijgevolg is de MPI zeer nuttig bij het bepalen van de kamerprijzen. Als u weet hoe u zich verhoudt tegenover de branchegemiddelden, kunt u scherpere prijzen vaststellen om de bezettingsgraad te maximaliseren. MPI kan ook worden berekend ten opzichte van specifieke concurrerende hotels in plaats van alleen de industriegemiddelde, zodat hotelmanagers beter kunnen concurreren binnen bepaalde marktsegmenten.
ALOS staat voor Average Length of Stay. Het is het gemiddelde aantal dagen dat gasten in een bepaalde periode in het hotel verblijven. Het is belangrijk omdat de ALOS een belangrijke KPI is als u gaat bekijken wat de frequentie is van een check-in, om zo het kostenplaatje van uw accommodatie te berekenen.
RevPAR, of inkomsten per beschikbare kamer, meet de winstgevendheid van een hotel. Het RevPAR wordt berekend door de totale kamerinkomsten te delen door het aantal beschikbare kamers. Als een hotel bijvoorbeeld 100 kamers heeft en de totale kamerinkomsten voor een bepaalde periode 50 000 euro bedragen, dan is het RevPAR 500 euro.
RevPAR is een essentiële maatstaf voor hotelmanagers omdat het een manier is om de prestaties van het hotel te meten en te vergelijken met de benchmarks in de sector. Het is ook een belangrijke factor om de waarde van een hotel te bepalen.
Er zijn verschillende manieren waarop hotelmanagers het RevPAR kunnen verhogen, zoals het verhogen van de kamerprijzen, het verbeteren van de bezettingsgraad en het verhogen van de neveninkomsten door middel van diensten als eten en drinken, spabehandelingen en andere voorzieningen.
Wat is het probleem met RevPAR?
Lees er alles over via deze link.
Een Revenue Management Software is een software die automatisch de prijzen en minimale verblijfsduur aanpast aan de hand van vooropgestelde parameters. Zo kan op dagen met een hoge marktvraag een hogere prijs gepusht worden naar de PMS/CMS. Loreca heeft géén RMS, maar onsze systemen zijn wel compatibel met een RMS. Het BEO-algoritme van Loreca verhoogt de visibiliteit, waardoor er meer boekingen binnenkomen. Als een RMS leest dat er een hogere bezetting is, dan zal het de prijzen verhogen. Daardoor versterken het BEO-algoritme en een RMS elkaar.
Op het vlak van BEO zijn wij pioniers. Geen enkel ander bedrijf biedt de service die wij aanbieden. Doorheen ons proces hebben wij voldoende ervaring opgedaan om ons BEO-pakket met de nodige expertise aan te bieden.