De energiekosten van uw hotel verlagen. Hoe werkt dat?

Stijgende energiekosten hebben een impact op hotelbedrijven en de reisindustrie over de hele wereld. Uit een recent onderzoek onder Britse horecabedrijven bleek bijvoorbeeld dat de gemiddelde energieprijzen waren verdubbeld, waardoor sommige bedrijven besloten de openingstijden te verkorten en/of de prijzen te verhogen.

De energiecrisis is meer dan actueel, maar hoe speel je daarop in?

Hoe kunt u de energiekosten van uw hotel verlagen?

Om de energiekosten van uw hotel te verlagen moeten de energierekeningen op orde gesteld worden zodat ze gecontroleerd, begrepen en beheerd kunnen worden. Een doorlopend kostenbeheer in combinatie met een grondig inzicht in de kasstromen zorgt ervoor dat u uw exploitatiekosten kunt verlagen. Exploitatiekosten zijn kosten die u maakt om uw onderneming te laten runnen.

Daarenboven dragen duurzame energie-efficiëntie en hernieuwbare energieopwekking bij tot besparingen, dit komt later aan bod. In eerste instantie moet u dus inzicht krijgen in het huidige energieverbruik van uw hotel.

Wat zijn de gemiddelde elektriciteitskosten van een hotel?

De gemiddelde elektriciteitskosten van een hotel bedragen €46 - €57 per vierkante meter, gebaseerd op de huidige prijzen van €0,15 - €0,17 per kWh. Deze gemiddelde kosten zijn exclusief BTW, klimaatkosten en vaste kosten. De meeste hotels en B&B’s. hebben vaste jaarcontracten. Doordat energieprijzen hun hoogtepunt bereikt hebben kunnen uw kosten veel hoger uitvallen dan voorzien. Doorgaans zijn energiekosten de tweede of derde hoogste kost voor een hotels en B&B’s. Gemiddeld gebruiken hotels en B&B’s 305-330 kilowattuur per vierkante meter of 305-330 kWh/m².

Energierekeningen op orde krijgen

Hoe krijgt u inzicht in de energieprijzen?

Zorg ervoor dat u alle relevante prijzen begrijpt. Energie wordt gemeten in kilowattuur (kWh), zowel voor zakelijke elektriciteit als voor zakelijk gas.

Wat zijn eenheidstarieven?

Eenheidstarieven zijn wat u betaalt voor uw gas- en elektriciteitsverbruik. Zo betaalt uw hotel waarschijnlijk dag-, nacht- en weekend tarieven.

Het hangt allemaal af van het type meter waarover u beschikt. Over het algemeen hebben hotels halfuur meters die het verbruik elk half uur meten en in rekening brengen.

Wat zijn de vaste kosten?

Je betaalt vaste kosten of lasten voor je elektriciteitsmeter. Het betreft een permanente kost die u betaalt voor het staan van uw meter. U betaalt dus huurkosten voor uw meter, ongeacht hoeveel elektriciteit u verbruikt.

Wat zijn contracten met een vaste looptijd?

De meeste hotels hebben vaste contracten met energiebedrijven. Hotels kunnen voor een looptijd van 1 tot 5 jaar een vast zakelijk elektriciteits- of gas contract hebben. Hoe langer de vaste termijn, hoe meer u dus vastzit aan de afgesloten deal. Hoewel het in sommige gevallen zinvol kan zijn om een energiecontract voor een bepaalde periode vast te leggen, is dit geen zekerheid. Uw hotel wint er bij als er op dat moment lage tarieven vastgelegd worden in uw contract.

Wat zijn buiten contract tarieven?

Buiten contract tarieven zijn de tarieven die energiebedrijven voor uw hotel in rekening brengen wanneer u bij de opstart van uw hotel geen contract afsluit bij een energieleverancier. De vorige eigenaar sluit in deze situatie het contract correct af maar omdat er geen nieuw contract volgt worden de kosten buiten contract verbruikt. Die kosten komen u toe, als nieuwe eigenaar. De buitencontractuele tarieven zijn erg duur en kunnen het dubbele of driedubbele betreffen van de oorspronkelijke tarieven.

Hoe kan uw hotel efficiënt en duurzaam omgaan met energie?

Hotels kunnen energie efficiënt en duurzaam beheren dankzij betaalbare nieuwe technologieën. On-site hernieuwbare energie kan voor uw hotel een uitdaging zijn om hogere energieprijzen te bestrijden. Dankzij de technologische vooruitgang zijn er momenteel verschillende andere betaalbare oplossingen die de energiekosten van uw hotel aanzienlijk kunnen verlagen.

Welke andere opties zijn er dan?

Hernieuwbare energie en efficiënt beheer van licht en apparatuur zijn tegenwoordig wel betaalbaar.

Hotels kunnen onder andere;

  • proberen om energie goedkoper in te kopen,
  • op zoek naar een manier om de hoeveelheid energie die het pand binnenkomt te beperken
  • of het meten van de hoeveelheid energie die ze verbruiken en gerichte maatregelen nemen om deze te verminderen.
“Wat gemeten wordt, wordt beheerd. ”

— Loreca

Het verlagen van de energierekening van een hotel is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Voor de meeste hotels lopen de rekeningen op tot honderden, duizenden, tienduizenden en honderdduizenden euro’s. Hotels die hun zakelijke gas- en elektriciteitskosten correct beheren, zullen hun operationele efficiëntie aanzienlijk verbeteren.

Aangezien de kosten van olie en gas naar verwachting in de nabije toekomst hoog zullen blijven, lijken bedrijven die hun eigen energie uit hernieuwbare bronnen kunnen opwekken zich in een benijdenswaardige positie te bevinden.

In 2019 investeerde Chaminade Resort & Spa in Santa Cruz 1 miljoen dollar in een veld met ongeveer 1.000 zonnepanelen. Maar zelfs met zo'n aanzienlijke investering dekt de zonne-energie slechts een derde van de energiebehoefte van het landgoed. De eigenaars, de Pebblebrook Hotel Trust REIT, vonden de investering niettemin een succes, met een kapitalisatie van 8,5%, een intern rendement van 16,5% en een gemiddeld cash-on-cash rendement van 12,9%.

In Halifax, Canada, gebruikt het nieuwe Marriott Autograph Collection hotel Muir zeewater uit de haven om het gebouw te verwarmen en te koelen. De eigenaars, de Armour Group, kwamen in aanmerking voor een incentive van 450.000 dollar van een plaatselijk nutsbedrijf door energie-efficiëntie op te nemen in het ontwerp van de bredere wijk voor gemengd gebruik aan de waterkant waar het hotel deel van uitmaakt. Dit resulteert in een verwachte vermindering van 350.000 dollar van de jaarlijkse energie-uitgaven.

Technologische vooruitgang

Een tweede stap die hotels kunnen nemen naar energiekosten optimalisatie is opteren voor voltage optimalisatie of andere innovaties op het gebied van energie-efficiëntie.

Wat is voltage optimalisatie nu precies?

Voltage optimalisatie is een vorm van voltage beheer technologie waar een hotel beroep doet op een leverancier die onderzoek voert naar uw bedrijf en huidige elektriciteitsverbruik. Vervolgens installeert de leverancier een intelligent apparaat op de plaats waar het elektriciteitsnet het pand binnenkomt. Op basis daarvan wordt de spanning aangepast, afhankelijk van de vraag.

Dankzij de technologische vooruitgang zijn er voor hotels en B&B’s nog meer nieuwe innovaties op het gebied van energie-efficiëntie beschikbaar.

Kortom, beheer uw operationele kosten op de meest efficiënte, duurzame en voorzichtige manier.

Een manier om met de hogere energieprijzen om te gaan is om de revenue structuur van een hotel of B&B anders te gaan uittekenen op basis van het doorrekenen van de verhoogde kosten. Natuurlijk mag dit niet ten koste gaan van de bezettingsgraad. Daardoor kan het belangrijk zijn om de visibiliteit op OTA’s te verhogen. Loreca heeft een algoritme ontwikkeld die de zichtbaarheid op OTA’s maximaliseert, wat resulteert in ook meer directe boekingen.

Heb je vragen? Nils en Korneel helpen je graag!

Boek een afspraak in

IBAN

BE77 0689 4107 6142

BIC

CKCCBEBB.

BTW

BE0766893183

RPS

Regio Gent Afdeling Brugge

Zit je nog met vragen?

Uw aanvraag is goed ontvangen.
We contacteren u zo spoedig mogelijk.

Oops! Something went wrong while submitting the form.