In Vlaanderen zijn de corona-cijfers de verkeerde kant aan het opgaan, dit resulteert zich ook in een dalende marktvraag voor de hospitality sector.
In Vlaanderen zijn de corona-cijfers de verkeerde kant aan het opgaan, dit resulteert zich ook in een dalende marktvraag voor de hospitality sector. Volgens data van Market Insight daalde de marktvraag in Vlaanderen de laatste 7 dagen. In vergelijking met 4 weken geleden daalde de marktvraag enorm sterk. Komende 4 weken is 80% van de logies nog boekbaar in Vlaanderen, wat zich in een onderbezetting vertaald. Bovendien is de leadtime voor reizen in de komende 30 dagen met 4% in gedaald in vergelijking met vorige weken. Als een vergelijking wordt gemaakt met de Google-searches op de foto naar logies zien we op dit moment nog steeds een lager niveau dan pre-pandemie (nu 41/100 vs 55/100 in november 2019). De rode lijn geeft de vraag naar hotels weer, terwijl de blauwe lijn de vraag naar B&B’s weergeeft.
Er kan dus geconcludeerd worden dat de marktvraag opnieuw een deuk krijgt. Dat betekent echter niet dat je als logie niets kunt doen om je revenue constant te houden of te verhogen. We lijsten hieronder een 4-tal mogelijkheden op die je als logie kunt gebruiken.
1. Tariefstrategie
U kunt uw tariefstrategie op twee manieren implementeren. Als kleine logie kunt u dit manueel doen door op een consistente wijze data te vergelijken en te monitoren en op basis hiervan uw prijs dagelijks(!) aan te passen. Een standaardprijs die afhankelijk is van seizoen is helaas al lang achterhaald.
Een andere optie is een prijsintelligentie-software. Een prijs intelligentie software kan u helpen de prijs van uw kamers af te stemmen op de marktomstandigheden en u in staat stellen vroegtijdig in te grijpen wanneer de marktomstandigheden veranderen. De gegevens kunnen u ook helpen realistische doelen te stellen en benchmark tarieven vast te stellen waarmee u de prestaties van uw eigen logie kunt volgen en vergelijken. Automatische softwarepakketten gebruiken de gegevens van concurrenten, beschikbaarheidsgegevens en booking engines om de toekomstige vraag beter te voorspellen. Sommigen gaan nog een stap verder door deze data te voeden aan kunstmatige intelligentie software om tariefvoorspellingen te genereren bij het vaststellen van toekomstige prijzen.
Een goed uitgevoerde tariefstrategie zal leiden tot een geoptimaliseerde kamerverdeling, een hogere gemiddelde boekingsgraad, een betere bezettingsgraad, een hogere gemiddelde dagprijs en een hogere omzet voor uw hotel.
2. Genereer meer directe boekingen
Als logie is het vanzelfsprekend veel interessanter om een directe boeking binnen te krijgen. U betaalt dan namelijk geen commissie aan een OTA. De manier om meer directe boekingen te genereren is volledig afhankelijk van de vindbaarheid op het web (afgezien van een OTA). De vindbaarheid op het web is afhankelijk van enerzijds de website en anderzijds de Google My Business account.
Een uitmuntende website en een doorgedreven Search Engine Optimalisatie (SEO)-beleid is dus vitaal voor het genereren van meer boekingen. Om op korte termijn de SEO te boosten gebruiken kan een Google Ads campagne aangewezen zijn.
3. Upsell
Een manier om de revenue te verhogen is om meer geld te verdienen aan de bestaande klanten. Een doorgedreven upsell-beleid kan hierbij van vitaal belang zijn. Veel klanten staan open om voor extra’s te betalen zodat hun ervaring optimaal word ervaren. Enkele voorbeelden van goederen en diensten die verkocht kunnen worden bij upsell: late check-in, vroege check-in, parking, champagne, romantische setting, lokale producten,….
4. Booking Engine Optimalisatie (BEO)
BEO is het creëren van een hogere ranking voor een accommodatie op een boekingsmachine via een handig algoritme. De grootste misvatting onder accommodatie-eigenaren is dat hun positie op een boekingswebsite (zoals airbnb, booking,com, expedia, etc...) alleen afhangt van de score die klanten hen geven. Veel exploitanten richten zich daarom puur op een zo hoog mogelijke score met een uitstekende service. De zucht naar een hoge score creëert tunnelvisie bij eigenaars en laat hen de digitale kant van het bezitten van een hotel of B&B vergeten.
In het afgelopen jaar hebben wij een algoritme ontwikkeld dat accommodaties door boekingswebsites optimaliseert. We hebben dit algoritme ontwikkeld toen we voor een B&B in Brugge werkten. Voor deze B&B konden we in 2021 betere omzetcijfers, hogere bezettingsgraden, een hogere dagprijs en meer boekingen presenteren dan in het vergelijkingsjaar (2019). Belangrijk om op te merken is dat de betere cijfers werden gerealiseerd in een full-blown corona crisis en een tweede Belgische lockdown. We zijn er dan ook trots op te kunnen melden dat we pioniers zijn op het gebied van BEO. Zowel de term als het algoritme zijn bedacht door LORECA CONSULTANCY. Het bestaan van het algoritme betekent dat het perfect mogelijk is om uw accommodatie hoger te waarderen. Dit betekent dat als klant X zoekt op de regio waarin de accommodatie zich bevindt, deze een veel grotere kans heeft om hoger in de zoekresultaten te komen dan zijn concurrenten. Uiteraard heeft dit direct invloed op de maandelijkse omzet, de bezettingsgraad, de dagprijs en het aantal boekingen. Met BEO kan een accommodatie haar volledige potentieel benutten.
Excellente service is niet langer het enige dat nodig is om je te onderscheiden van de concurrentie. Een goed doordachte BEO strategie is de nieuwe manier om meer boekingen en een hogere dagprijs te krijgen dan uw concurrenten.